sobota, 22 czerwca 2013

Włoskie orecchiette z indyjskim sosem Korma

Kuchnia fusion. Danie wyjątkowo nie letnie, mocno aromatyczne i rozgrzewające. Ale miałam ochotę.
Sos niestety kupny (lidl), za to kluseczki jak najbardziej domowe :) Zaletą orecchiette jest to, że robi się je naprawdę szybko.






Pomidorowe kluseczki orecchiette (czyli muszelki):

  • 350 g mąki
  • 210 g przecieru pomidorowego - ważne: wersja gęsta
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli, trochę pieprzu
 Wszystko wyrabiamy na gładką masę i zostawiamy pod przykryciem na ok. 20 min. Po tym czasie robimy małe wałeczki i kroimi w plasterki. Palcami robimy wgłębienia. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok 5 min. Wyciągamy, skrapiamy olejem, żeby się nie sklejały.

Sos kupny, więc jego tylko podgrzewamy. Ja dodałam do niego kukurydzę, bo lubię.
Przekładamy na talerze i wciągamy, aż nam się uszy trzęsą ;)
Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz